Yenişarbademli İlçesi

ULAŞIM:

Yenişarbademli, Şarkikaraağaç üzerinden asfalt yol ile il merkezine 177 kilometreuzaklıktadır. Ayrıca Yenişarbademli’yi Aksu ilçesine bağlayan orman yolunukarayolu haline getirilme çalışmaları etüd aşamasındadır. Bu yolla Isparta’yadaha kısa mesafeden, 85 kilometre yol ile ulaşmak mümkün olacaktır. İlçeyi tekköyü ile bağlayan yol asfalttır.

DOĞAL YAPI:

Yenişarbademli, Beyşehir Gölü’nün batısında, Toros Dağlarının kuzey uzantısıolan Anamas Dağları ile bütünleşir.

Doğusunda Beyşehir, batısında Aksu ve kuzeyinde Şarkikaraağaç ilçeleri ileçevrilidir.

1150metre rakımında olan ilçede Akdeniz iklimi ve kara iklimi arasında, kara iklimine dahayakın bir iklim vardır.

Yüzölçümü184 kilometrekaredir. Arazinin içte ikisi ormanlarlakaplıdır.Beyşehir Gölü’ne bakan 30 bin dönümlük bir ovası vardır.

İlçe sınırları içerisinde bulunan 2892 metre yüksekliğindeki Dedegül DağıIsparta’nın en yüksek dağıdır.

TURİZM:

Yenişarbademli ilçesi, işlenmemiş turizm potansiyeline sahip yöredir.Orman içidinlenme tesisleri ve göl kıyıları ile doğal güzellikleri sergiler.

Pınargözü: Mesirelik yerleri başında gelen Pınargözü, Yenişarbademlişehir merkezinin 10 kilometre güneybatısında, Dedegül Dağı eteğinde yer alır.1550 metre rakımda yatay olarak uzanan mağara ile bütünlük kazanır. Fransızuzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda, güneybatı istikametinde uzananmağaranın 15 kilometre uzunluğunda, şelaleleri, yeraltı gölü, ırmağı ile eşineender rastlanan bir mağara olduğu belirtilmiştir. Türkiye’nin en uzun mağarasıolduğu ortaya çıkmıştır.

Yazın sıcağında, Pınargözü’nün temiz orman havası ve 4 dereceden yukarıçıkmayan buz gibi suyu ile güzel bir dinlenme yeridir.

Karagöz:Karagöl, Dedegül Dağı zirvesinin güney kesiminde 2356 metreyükseklikte, jeolojik yapısı sirk gölü olan bir yerdir.

Kutsallığı ile tanınır ve ziyaretler genelde dinsel amaçlıdır.Rüya taşındarüyaya yatılır, adak adanır.

Malanda:Burada içme diye adlandırılan kaynak suları çıkmaktadır. Halktarafından şifalı olduğuna inanılır. Mide, bağırsak rahatsızlıkları,hazımsızlık, romatizma, cilt bozukluğu, şeker hastalığına şifa aranmaktadır.

KÜLTÜR VARLIKLARI:

Yenişarbademli köklü bir eğitim tarihine sahiptir.1905 yılından 1914’deki BirinciDünya Savaşına kadar 12 derslikten oluşan medresede eğitim ve öğretimyapılmıştır. MahalleMektepleri veMedresede öğrenim devam ederken 1911 yılında Şemsül Maarif Mektebiaçılmıştır.Cumhuriyet döneminde de varlığını sürdüren okulda; 1928-1936yılları arasında üç yıllık ilk eğitim programı, 1936 yılından itibaren 5yıllık ilkeğitim programı uygulanmaya başlanmıştır. 1937’de yatılı bölgeokulu açılmıştır.

1966-1967 öğretim yılında Ortaokul, 1983 yılında ise lise açılmıştır.

EKONOMİ:

Yenişarbademli halkının geçim kaynakları tarım, hayvancılık, orman işçiliği, vebalıkçılıktır. Büyük ve orta ölçekli işyeri yoktur.

left.gif (1343 bytes)