YALVAÇ:

            ULAŞIM:

         Yalvaç ilçesi Isparta il merkezine 105 kilometre uzaklıkta olup, yüksek standartlı asfalt yolla bağlanır. İlçenin, bütün kasaba ve köyleriyle asfalt yol bağlantısı vardır.

         DOĞAL YAPI:

         Yalvaç ilçesi Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer alır. Sultan dağlarının güneybatı eteklerine yayılmıştır. Doğuda Konya ilinin Akşehir, batıda Senirkent ve Afyon ilinin Çay ilçesi, Kuzeyde Sultandağı, güneyde ise Şarkikaraağaç ve Gelendost ilçeleri ile sınırlıdır.

         Yüzölçümü 1415 km2’dir. Denizden ortalama yüksekliği 1100 metredir. En yüksek noktası ise, 2531 metre il Yalvaç-Çay sınırında bulunan Gelincik Ana tepesidir.

         Akköprü ve Sel Çayları Sultan dağlarından doğan yörenin önemli iki akarsuyudur. Yalvaç, Kumdanlı, Hüyüklü ve Yağcılar ovaları ilçe sınırlarında kalan başlıca düzlüklerdir. İlçenin batısındaki Hoyran Gölü ilçenin tek gölüdür.

         Yalvaç ilçesinin iklimi; Akdeniz iklimi ile kara iklimi arasında geçiş özelliği taşır. En yüksek sıcaklık 37°, en düşük sıcaklık -18° olarak tespit edilmiştir. İlçenin yıllık ortalama sıcakığı 12°’dir.

         Yıllık ortalama yağış 470 mm’dir. En fazla yağış kış mevsiminde, en az yağış ise yaz aylarında görülür. Bölgede hakim esen rüzgar Poyrazdır.

         İklim özelliklerine bağlı olarak, “Stepotu” topluluklarına benzeyen otkular ile Akdeniz Bölgesinin tipik bitki örtüsü makilere  benzer çalılıklar ile çam, ardıç ve meşeden oluşan ağaç toplulukları mevcuttur.Otlardan da çok koyun, keçi gibi hayvanların beslenmesinde yararlanılır.

         Ağaç ve çalılıklar ise, Çetince, Bağkonak, Kuyucak, Gemen, Sücüllü, Kapıkara Orman ve koruları şeklinde doğu-batı istikametinde sıralanmaktadır.

         TURİZM:

         Turizm gelirlerinin Yalvaç ilçesinin ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı bir gerçektir. Çünkü Yalvaç’ta   önemli eserler mevcuttur. Bu sebeple arkeolojik kazı çalışması Yalvaç Müzesi tarafından titizlikle sürdürülmektedir. Antik kent Pisidia  Antiocheia’da; hamam, kilise, ana cadde, sütunlu cadde, Augustus tapınağı temizlenerek ortaya çıkartılmıştır.

         Yalvaç’a ait olup yurt içinde başka yerlere ve Yurt dışına gitmiş eserlerin geri getirilmesi için girişimlerde bulunulmuş,  ilk etapta Afyon Müzesi’ndeki eserler Yalvaç’a getirilmiştir. İlçede, Araştırışmış mağaralardan Ayı İni, Akar-Donar ve Değirmenönü yer alır. Turizmin gelişmesi amacıyla ilçeye bir turistik restourant yapılmış ve Turistik otel yapılmıştır.

         KÜLTÜR VARLIKLARI:

         Pisidia  Antiocheia: Pisidia  Antiocheia antik kenti Yalvaç ilçesinin 1 kilometre kadar kuzeyinde, Sultan dağlarının güney yamaçları boyunca uzanır. Anadolu’da yirmiden fazla Antiocheia olduğu için bu şehirler bölge isimleriyle ayrılmışlardır. Onun için bu antik kente Pisidia  Antiocheia denilmiştir. M.Ö. 3.yüzyılda Seleukos soyundan I.Antiokhos tarafından kurulmuştur. Kurucusuna izafeten Antiocheia adını almıştır.

            Antik kentte ilk önemli araştırmalar 1914-1924 yılları arasında W. Ramsay ve D. Robinson tarafından gerçekleştirilmiştir. Uzun bir aradan sonra 1980 yılından itibaren Yalvaç Müze Müdürlüğü tarafından araştırmalara devam edilmiştir.

Göller Bölgesi Arkeolojik-Kültürel-Turistik Araştırma ve Değerlendirme Projesinin 1993 çalışmaları raporunda Prof. Dr. Rüçhan Arık, Antiocheia hakkında şu görüşe yer vermektedir: “Buralarda çok geç kalınmış ve pek çok kayıplar verilmiş olduğu halde, hem bilim, hem turizm açısından hala verimli değerlendirmeler yapılabilir. Özellilke Yalvaç (Antiocheia), bir Açık Hava Müzesi olmanın yanı sıra, yepyeni bir Hıristiyan Hac Merkezi olarak da çarpıcı gelişmeler sahne yapılabilir”.

            Antiocheia kenti düzenli bir şehir planına sahip olup; engebeli arazide ızgara şehir planı uygulanmıştır. Antiocheia, göze çarpan yapıları arasında; Augustus kutsal alanı, Tiberius meydanı, Su kemerleri, Tiyatro, St. Paul Kilisesi, Ana caddeler ve batı kapısı yer almaktadır.

         Men Kutsal alanı: Antiocheia’nın  5 km. güneydoğusunda ve Gemen Korusu doruğunda daha ilk çağın erken dönemlerinden başlayarak Phrygia ve Pisidia yörelerinin ensaygın tanrılarından biri olan Men’in önemli bir kutsal alanı yer almaktadır.

         Burada tapınılan Men, Men Askaios ya da Men Askaenos diye anılıyordu. Etrafı Ay kabartmalı ve yazıtlı bir temenos duvarı ile çevreli alanın ortasında tanrı Men’in tapınağı yer almaktadır. Kutsal yapının etrafında muhtelip fonksiyonları olan yapı toplulukları bulunmaktadır. Bunlar arasında tören salonları bulunmaktadır. Bunlar arasında tören salonu rahip veya rahibe evleri oldukça dikkat çekicidir.

            Kutsal alanda ilk kazılar 1911-1912 yıllarında W. Ramsay Tarafından yapılmış olup, sözü edilen alanda 1995 yılından itibaren Yalvaç Müzesi tarafından yeniden çalışmalara başlanmış bulunmaktadır. Kutsal alana bugün rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

         Limenia Adası - Artemis Tapınağı : Yalvaç İlçesine 25 km. uzaklıkta Gaziri mevkiinde Hoyran Gölü içerisinde Limenia adası bulunmaktadır. Göl kenarına kadar bir asfalt yolla ulaşılmaktadır. Adanın etrafı surlarla çevrilidir ve içerisinde artemis adına inşa edilmiş bir tapınak ile diğer yapı kalıntıları bulunmaktadır. Adanın ilk çağlardan beri iskân gördüğü ve tapınma için önemli bir merkez olduğu anlaşılmaktadır.

         Kaya Mezarları: Horan gölünün hemen eteklerinden yükselen kaya yüzeyinde boyutları farklı olan kaya mezarları yer almaktadır. Bunlar arasında alınlıklı olan mezar en ilgi çekici olanıdır. Phrygia mezarlarının farklı biçimlerini burada adım adım izlemek mümkündür.

            Diğer Kültür varlıkları: Devlethan camii, Yeni camiii, Leblebiciler camii, Eski Hamam (Osmanlı yapısıdır), Yeni hamam, Anıtsal çınar (merkezdedir), Hıdırlık tepesi, Hisarardı...

         Hoyran gölü: İlçe merkezine 25 km. uzaklıkta bulunan göl ve çevresi tabii güzelliklere sahip bulunmaktadır. Kamp Kurmak için müsaittir. Yeme-içme için imkanlar vardır.

         Gemen Korusu: İlçeye 5 km. uzaklıktadır. Tarihiyle tabiatı birleştiren çekici bir güzelliğe sahiptir. Koruya rahatlıkla ulaşmak mümkündür.Yapıcı eller bu ilginç yeri zamanla daha ilginç hale getirecektir.

         EKONOMİK DURUM:

Yalvaç ilçesinin gelir kaynakları, geçmişten günümüze tarım, hayvancılık, su ürünleri ve el sanatları olarak sıralanabilir. Sulu tarım olarak meyvecilik, sebzecilik, şekerpancarı, yonca, korunga ve mısır gibi ürünler ekilip dikilmektedir. Meyvecilikte başta elma olmak üzere armut, kayısı, erik ve şeftali sayılabilir.

El sanatlarının başında iş kolu ise dericiliktir. Pisidia Antiocheia ahalisinin asıl uğraşısı olan ve dış pazarlarda dahi aranan deri mamülleri bugün de aranan ürünler durumundadır. İlk Yalvaçlılar deriyi ilçenin bugün içinden ve Eğirdir gölüne dökülen Sel çayında işlerlerdi. Sel çayı Sultan dağlarından doğarak yöreye hayat saçarken deri işlemeciliğinde yararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Zira Yalvaç’ta pek çok durgun ve akarsu olduğu halde ancak ve ancak sel çayının suyu deri işlemesine elverişli oluyordu. Bu konuda da Sel çayında bazı kimyasal madde bileşimleri deri işlemeye elverişlidir.

         Mahalli idarelerden belediyeler ise; Yalvaç belediyesi, Bağkonak, Dedeçam, Kumdanlı, Körküler, Kozluçay, Çetince, Hüyüklü, Sücüllü, Tokmacık, Yukarıkaşıkara, Kuyucuk, Özgüney ve Özbayat kasabalarıdır.

left.gif (1343 bytes)