ULUBORLU

            ULAŞIM:

         Uluborlu ilçesi İzmir-Konya yolu üzerinde, tüm karayolları ile bağlantılıdır. İlçe Isparta iline 65 kilometre, Burdur iline 64 kilometre uzaklıktadır. Afyon iline Yalvaç ve Konya iline Eğirdir bağlantılı olarak ulaşıma daima açıktır. Tüm yollar asfalttır.

         DOĞAL YAPI:

         Uluborlu’nun güneyinde 2463 rakımlı Kapı dağı ve bunun uzantısı olan Yuvaça yaylası, batıda 2097 rakımlı Şalgamlık tepesi, kuzeyinde ise 1800 rakımlı Kılıçlayan dağları bulunmaktadır. Doğusu açık olup Senirkent ovasına uzanmaktadır.

         Güneybatıda bulunan Pupa çayı, güneydoğudan çıkan Şenan şalgamlık deresi, Halkalı şelalesi ile doğusunda Su uçan şelalesi, Akçay şelalesi, Değirmen deresi, batısında İleydağı çayı, kuzeyinde Kızıldere ve Dereköy çayı belli başlı akarsularıdır. Bunlardan Pupa çayı üzerinde 1977 yılında kurulan Uluborlu barajı sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Uluborlu ilçesinin kuzeyinde Dinar, Doğusunda Senirkent güneyinde Atabey, Gönen ve batısında Keçiborlu bulunmaktadır. Uluborlu ilçesi coğrafya olarak Akdeniz bölgesinde bulunmasına rağmen tam bir Akdeniz iklimi özelliklerini taşımamaktadır.

         Göller bölgesi ikliminin karakteristik özelliklerinden olan, ilkbaharı kısa, sonbaharı ve kışı diğer mevsimlere göre biraz daha uzun olan bir iklim özelliği taşır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Kışın en soğuk günleri ortalamasının –15 °C ve yazın en sıcak günlerinin ortalaması +31 °C derece olduğu tespit edilmiştir. Yağışlar en çok ilkbahar ayları başında ve sonbahar aylarında yağmakta olup, ekseriyeti ile batı ve güney kesiminden gelmektedir.

         TURİZM:

         Altın Kiraz Şenlikleri ve Yağlı Pehlivan Güreş Şenlikleri: İlçede yetişen kirazın tanıtımı daha iyi yapmak amacıyla 20 yıldır Altın Kiraz ve Yağlı Pehlivan Güreş Şenlikleri, kiraz toplama mevsimi olan Temmuz ayının ilk haftası 2 gün süre ile yapılmaktadır. Şenlikler çeşitli etkinliklerle yapılmakta, en iyi kirazı yetiştirenlere ödül verilmektedir.

         Festival, içerisinde geleneksel pehlivan güreşleri iki gün süre ile yapılmaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıkları içinde aralıksız süren bu gelenek bölge halkının vazgeçilmez bir tutkusudur. Güreş eski bir gelenek olduğunu kanıtlayan kitabe ilçede mevcuttur. Kitabede; M.S. 153 yılında Avrilyos Efimmos adındaki bir şahsın güreş düzenlediği belirtilmektedir. Yağlı güreşler, Güreş Federasyonu nezaretinde yapılmaktadır. Üç yıl üst üste başpehlivanlığı kazanan pehlivan Altın Kiraz’ın sahibi olmaktadır.

         İlçede güreşlerin ve festival şenliklerinin yapıldığı 2000 metrekarelik çim alan, 6 bin kişilik kapalı Tiribün ile sosyal tesisler bulunmaktadır. Atın Kiraz ve Yağlı güreşlerine çevre halkı büyük ilgi göstermektedir. İlçede, araştırılmış mağaralardan Uluborlu Doruğu mağarası yer alır.

         KÜLTÜR VARLIKLARI:

         Apollonia Mardion: M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuştur. 1833 yılında Arundell tarafından bulunmuştur. Strabonda Frigya şehri, Ptolemaios ise Psidia şehri olarak geçer. Apollonia, Seleukoslar tarafından kurulan kolonisidir. Şehir, M.S. 260-268 devrine kadar sikke basılmıştır. Şehir Geç Roma ve Bizans döneminde öneminde önemini korumuştur. Res Restae’nin Grekçe Fragmanı bu şehirde kurulmuştur. 381’deki  kilise kayıtlarına göre adı Sozopolis olarak geçer. Şehrin kalıntıları Eski kasaba mevkiinde Akropol ve ovada bazı bina temelleri ve mimari bloklar olarak karşımıza çıkar.

         Uluborlu Kalesi: Helenistik dönemde inşa edilen kale, Bizans döneminde büyük çaplı tamirat görmüştür.Antik Roma binalarından sökülen taşlar bu tamiratta kullanılmıştır. Uluborlu’nun Türklerin eline geçmesinden sonra Selçuklular tarafından tamir edilmiş ve tamir kitabesi konmuştur.

         Tamirat kitabesi;

         1.Bütün kapıların fatihi Allahü zülcelaldir.,

         2.Din ve dünyanın meliki Felaküddin emir-i azam’ı emriyle şu mübarek imaret tamir edildi.

         3.Allah-ü Zül Celal yardımlarını aziz etsin sene 707. Kalenin uzunluğu 135.5 metredir. Bu kalede üç burç bulunmaktadır.

         Diğer Kültür varlıkları; Alaaddin Camii, Alemdar Camii (Bülbül camii), Sultan Alaaddin Camii, Taş Medrese, Cirimbolu Su Kemeri’dir. Sayfanın güncellenmesi dahilinde bilgileri verilecektir.

            EKONOMİK DURUM:

         Halkın gelir kaynaklarının başında sulu tarım gelmektedir. Uluborlu barajının inşasından sonra meyve üretileceği modern yöntemlerle yapılarak büyük gelişme gösterilmiştir. Genellikle elma, kiraz, ayva, armut gibi meyveler yetiştirilmektedir. Son yıllarda  yetişen kiraz Avrupa ülkelerine ihraç edilerek büyük bir gelir kaynağı teşkil etmektedir.

         Altın Kiraz: Uluborlu ilçesi, sulu tarım ziraat yanında kiraz üretimi bakımından önemlidir. 30-35 yıl önce üretime başlanan Uluborlu kirazı tamamen ihraç edilmektedir. İlçede 17 tür kiraz yetişmektedir. Uluborlu kirazının başlıca özellikleri; dayanıklılığı, kalitesi ve kendine has lezzetidir. İngiltere, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelere ihraç edilmektedir. Üretim modern olarak yapıldığından rekolte yüksek olmakta ve pazarlamada sorun çıkmamaktadır. Sulu tarım dışında hayvancılık, el sanatları halkın geçim kaynakları içerisinde önemli yer tutar.

left.gif (1343 bytes)