ŞARKİKARAAĞAÇ

            ULAŞIM:

Şarkikaraağaç ilçesi Isparta il merkezine 120 km. Konya il merkezine 157 km. uzaklıktadır. İlçenin köy ve kasabalarına rahatlıkla ulaşım imkanı mevcuttur. Ulaşım yapılamayan belde yoktur. Şarkikaraağaç’a bağlı kasaba ve köyler ilçe merkezine oldukça yakındır. En yakın beldeler; Çiçekpınar (5 km), Beyköy (5 km); en uzak belde ise Gedikli köyü (30 km)’dir.

         DOĞAL YAPI:

         Şarkikaraağaç ilçesi, güneyde Beyşehir, kuzeyde Yalvaç, Akşehir, Doğanhisar, batıda Gelendost ve Eğirdir, Doğuda Hüyük, Kuzeybatıda ise Yenişarbademli ile çevrilidir. Yüzölçümü 1232 kilometrekaredir.

         İlçenin etrafında, kuzeydoğuda Sultan dağları, batıda Anamas dağları, güneyde orta Toroslar, karadağ ve Kızıldağ bulunmaktadır. Şarkikaraağaç ilçesi verimli bir ova üzerine kurulmuştur. Çiçekpınar, Göksöğüt ve bazı köyler en verimli ovalara sahiptir. Belirli bir adla anılan ova yoktur. Beyşehir gölünün bir kısmı ilçe sınırları içerisindedir.

         Akdeniz iklimi ile kara iklimi arasında, kara iklimine daha yakın bir iklim yapısına sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır.

         Mahalli idareler; Şarkikaraağaç, Çarıksaraylar, Çiçekpınar ve Göksöğüt kasabasıdır.

         TURİZM:

Geçmiş medeniyetlere ait çok sayıda höyük bulunması, Anabura antik kentinin olması, doğal güzellikler bakımından Kızıldağ Milli Parkı’nın, Beyşehir Gölünün bir bölümünün ilçe sınırları içinde bulunuşu ilçeye turizm yönünden önemlilik sağlamaktadır. Ayrıca ilçenin önemli bir yol güzergahında bulunuşuyla ulaşım kolaylığı ayrı bir önem arzetmektedir.

Kızıldağ Milli Parkı: İlçenin güneyinde 1840 rakımlı büyük sivri bir tepeden başlayarak 1180 rakımına kadar inmektedir. İlçeye 8 km. uzaklıktadır. 631 Hektarlık bir sahadadır. Kızıldağ Milli Parkının 4 kilometre güneyinde Beyşehir gölü bulunmakta olup; gölden esen güney rüzgarları Bebik vadisiyle Yertutan mevkiinden geçerek Milli Parka ulaşmaktadır. Sedir ormanlarıyla yoğunlaşan bol oksijenli temiz hava Milli Parkın güzelliğidir.

Milli Parkta dağ evleri ve kamp sahaları bulunmaktadır. Kızıldağ’ın havasının çeşitli göğüs hastalıklarına iyi geldiği göz önüne alınarak 1986 yılında 100 yataklı bir Göğüs Hastalıkları hastanesi temeli atılmıştır.

Beyşehir Gölü: Bir bölümü ilçe sınırları içerisinde kalır. İlçe merkezine uzaklığı 20 km.’dir. Göl kenarında dinlenmek için tesisler vardır. Gölde sazan, Levrek gibi balık türleri; yaban Ördeği, Karabatak, Sülükçün, Meke gibi kuş türleri bulunmaktadır. Kontrollü avlanma yapılmaktadır.

Arak Mağarası: İlçe ile Fele Pınarı arasında ilçe merkezine 4.5 km. mesafededir. Konya karayoluna 2.7 km. uzaklıkta olup, Karatepenin eteklerinde yer alır. Giriş kapısı oldukça dardır. Mağaraya girildikten sonra 11 metre kadar dar yol devam eder. Daha sonra sağa doğru bir genişleme başlar ve asırlardır oluşan dikit-sarkıtlar göze çarpar. Mağaranın temiz havası ziyaretçileri ürpertir. Yarasaların barınağı olan bu bölümden sonra sağa doğru sütunlar arasında 13 metre daha gidilir. Sonra birden 5 metre kadar aşağı inilir ve 11 metrelik bir çukurla karşılaşılır. Daha sonra ileri gidilememiş olup Mağaracılık sporu ile uğraşanların ilgisini beklemektedir. Mağara önü ilçenin güzel piknik yerlerinden biri olup, bol sulu pınarı ve söğüt ağaçları vardır.

İlçede halkın geleneksel piknik yerleri ve suları sürekli akan pınarlar vardır. Bunlardan en güzelleri, Çarıksaraylar, Pınarbaşı, Fele pınarı ve Arak içmesidir. Şarkikaraağaç ilçesinde araştırılmış mağaralardan Öşekçi ve Göllü mağaraları yer alır.

KÜLTÜR VARLIKLARI:

            Anabura: Sular köyü yakınlarında Enevre adı verilen yerde bulunan antik şehir kalıntısıdır. Tiyatro, kale ve bazı bina kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Anabura, Psidia şehirlerinden birisi olup, şehir hakkında fazla bilgi yoktur. Göksöğüt kasabasında 1 km. güneydoğusunda NUDRA höyük bulunur. 100X100 metre boyutlarında 5 metre yüksekliktedir.

         Örenköy’ün bir kilometre kuzeybatısında 200X150 metre boyutlarında, on metre yüksekliğinde Örenköy Höyük adı verilen bir höyük vardır. Ayrıca, Beyköy höyük, Ördekçi höyük, Karaçayır I, II höyükleri, Sular höyük, Armutlu höyük, Yeniköy höyük, Kıyakdede höyük, Arak höyükleri vardır ve koruma altına alınmıştır. Höyükler Eski Tunç Dönemi özelliği göstermektedirler ve bazılarında Eski Tunç Dönemi keramiklerine rastlanmıştır.

         Camii Kebir: Şarkikaraağaç ilçe merkezinin ortasında bulunan Ulu Camii adıyla da anılan caminin 1281 yılında tarihinde yaptırıldığına dair kayıtlar vardır. III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Ömer bin Ali isminde birisi tarafından yaptırılmıştır. Bu bilgiler camide bulunan kitabeden anlaşılmaktadır. Ulu caminin iki tamiratı1455’de Fatih Sultan Mehmet Han’ın emirleriyle yaptırılmıştır. Zaman içerisinde minaresi de dahil olmak üzere bir çok tamirat görmüştür. Son olarak çatısı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılarak çinko kaplatılmıştır.

         Alcıklar camii: Alcıklar mahallesinde Fatih Sultan Mehmet Han emriyle yaptırılan, toprak damlı, kalın taş duvarlı camii bulunmakta iken, 1970 yılında yıkılarak yeni camii yaptırılmıştır. 1971 yılında tamamlanan caminin adı Fatih Sultan camii veya Alcıklar camii olarak söylenmektedir. İlçede “Bu cami-i cedit sahibi hayrat vel hasenat el Hac’ül Hasan 1157” kitabesi bulunan Kale Mahallesi Camii’de vardır.

         EKONOMİK DURUM:

         İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Halıcılıkta, tarım ve hayvancılıkta uğraşan kesimlerin başka çalışma konusu ve gelir kaynağıdır. Son zamanlarda sulu ziraata önem verilmesiyle üretim artmıştır. Devlet Su İşleri tarafından yürütülen, Şarkikaraağaç Sulama Projesi 1986 yılında başlamıştır. Bu proje ve Beyşehir Gölünden alınan su ile 13.783 hektar alanın su ile 13.783 hektar alanının sulanması planlanmıştır. Isparta ilinde devam eden en büyük sulama projesidir. İlçede Mera hayvancılığı yerini ahır hayvancılığına bırakmıştır. Projeler dahilinde Meyve, Sebze ve Şekerpancarı üretiminde artışlar için çalışmalar yapılmaktadır.

left.gif (1343 bytes)