Milli Mücadelede Isparta:

Isparta, Sevr Antlaşmasıyla İtilaf Devletleri tarafından bölüşülen Anadolu’da işgale uğramamış bölgelerimizden birisidir. Antalya, Burdur ve Konya üçgenini işgal eden İtalyanlar Isparta’ya girmemiş buna Ispartalının demir iradesinden Isparta’ya uzanan Yunan Kuvvetlerini de Ispartalılardan oluşan Demiralya durdurmuştur. Isparta’nın Milli Mücadele tarihi Nüri Köstüklü’nün “Milli Mücadele’de Isparta ve Burdur Sancakları” adlı kitabındaki bilgilerden de yararlanılarak aşağıda özetlenmiştir.

        -Londra Antlaşması olarak bilinen ve 26.4.1915’te İtalya ile İngiltere, Fransa ve Rusya arasında imzalanan gizli antlaşmada, İtalya’ya Antalya ve havalisi verildi. Böylece İtalya Anadolu üzerinde kendine uygun menfaatler  elde edilince İtilaf Devletleri arasında savaşa girdi. Mondros mütarekesinden kısa bir süre sonra diğer müttefiklerinin yaptığı gibi İtalya da kendine verilen bölgeleri işgale başladı. Önce 1919 günü Marmaris’i işgal ettiler. Bundan sonra bir İtalyan Kruvzörü Antalya Limanına geldi. İtalyanlar 28.03.1919 günü saat 15:30’da 300 civarında deniz askeriyle Antalya’ya çıktılar. Bu kuvvetlerini artırarak bölgeyi işgal planları hazırlıklarına başladılar.

        14-15 Mayıs gecesi İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi bir anlamda Batı Anadolu’da ve Isparta’da Milli mücadeleyi başlatmış oldu. İzmir’in işgali haber alınır alınmaz Isparta Sancağında Yunan işgaline protestolar başladı. Isparta halkı Yuna işgalini ilk önce yerli Rumlardan öğrendi ve tepki göstermekte geçikmedi. Isparta Gençler Yükselme Derneği Başkanı Akkaşzade Süleyman Turgut’un dönemin Mutasarrıfı Talat Bey’den zor da olsa izin alınmasıyla protesto mitingi için hazırlıklara başlandı. Bu arada Isparta Sancağında işgale karşı protestolar çoktan başlamıştı.

 

Kaynakça:

Isparta Valiliği Isparta İl Yıllığı 1996.-Hazırlayan: Haluk İmga, Ahmet Eskici.

(Doğutaş Matbaası, Ankara 1996), s.22-24

        Köstüklü, Nuri.- Milli Mücadelede Denizli Isparta ve Burdur Sancaklar”