ISPARTA MÜZESİ

Isparta'da ilk müzenin temeli 1935 yılında Halk Evi'nin bir salonunun eski eserler için düzenlenmesiyle atılmıştır. Halkevlerinin kapanmasından sonra, buradan eserler belediyeye götürülmüştür. Isparta'da modern müze binası 1971 yılında yapılmaya başlanmıştır. Bu arada kütüphane binasında bir oda müze deposu olarak kullanılmış ve ilk Müze Memurluğu kurulmuştur. Müze inşaatının bitmesinden sonra kütüphanedeki eserler müze binasına taşınmış ve Müze Memurluğu da Müze Müdürlüğü olmuştur. 1984 yılında tamamlanan müze binası 6 Mart 1985 yılında halkın hizmetine açılmıştır.

Isparta Müzesi Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak düzenlenmiştir. Teşhir çoğunlukla etnografik malzeme üzerinedir. Eserler bir küçük, üç büyük olmak üzere toplam dört salonda sergilenmektedir.

Etnografya Salonu : Busalondaki vitrinlerde yöreye ait yazma, peşkir, uçkur, çevre, lambalar, semaver, tespihler, porselen mutfak eşyaları, bakır kaplar, çeşitli boy ve markalardan oluşan tüfek, tabancalardan meydana gelen silah koleksiyonu, Osmanlı fermanları, kadın giysileri, süs takıları sergilenmektedir. Bu salonun giriş bölümünde, solda 19. yüzyıla ait hamamcı evinin bir odası kurulmuştur. Bu salonun vitrin aralarında ise çeşitli yerlerden gelen kilimler sergilenmektedir.

Arkeoloji Salonu: Etnografya Salonu'nun bitişiğindeki bir oda 1989 yılında Arkeoloji Salonu olarak düzenlenmiştir. Bu bölümde Paleolotik çağlardan günümüze kadar geçen süre içindeki eserler kronolojik olarak sergilenmektedir. Özellikle Atabey-Harmanören Köyü yakınındaki İlk Tunç Devri mezarlığında yapılan kazılarda elde edilen pişmiş toprak eserler ile Isparta ve çevresinden toplanmış Roma Dönemine ait eserler sergilenmektedir. Bunların yanı sıra Hellenistik Devirden Osmanlı Devri sonuna kadar geçen devrede kullanılan bakır, gümüş, bronz ve altın paralar ile Osmanlı nişan ve madalyonları sergilenmektedir.

Yörük Salonu: Bu salonda yörük çadırı bütün malzemeleriyle birlikte sergilenmektedir. Vitrinlerde ise yörük yün çorapları, kolanlar, çalgı aletleri, çoban eşyaları, torbalar ve heybeler, diğer tarafta çiftçilikle ilgili olarak harman aletleri, karasaban ve kağnı sergilenmektedir.

Halı Salonu : Bu salonda Türkiye'nin çeşitli halı merkezlerinden 17-20. yüzyıllara ait halı örnekleri sergilenmektedir.

Müzenin giriş holü ve bahçesinde, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler sergilenmektedir.

 

1997 yılı sonu itibariyle müzede 11669 adet sikke, 2181 adet arkeolojik, 1937 adet etnografik eser bulunmaktadır

 

Bilgiler hazırlanırken  http://www.kultur.gov.tr adresinden faydalanılmıştır.